Waarom een constructie berekening laten uitvoeren?

Het spreekt voor zich dat je bij het bouwen van een nieuwe woning altijd aandachtig moet zijn voor de kwaliteit evenals de veiligheid van het pand. Hier moet je aandacht eigenlijk in eerste instantie naar uitgaan. Eén van de zaken die hiervoor altijd moeten gebeuren is het laten uitvoeren van een zogenaamde constructie berekening. Het gaat hierbij om een berekening die uiteindelijk zal moeten voorkomen dat er bijvoorbeeld scheuren of verzakkingen kunnen optreden. Zou jij graag meer te weten willen komen over het laten uitvoeren van een dergelijke berekening evenals welke voordelen er allemaal aan verbonden zijn? Dan moet je zeker en vast even snel verder lezen!

Wat is een constructie berekening en waarom is ze zo belangrijk?

De constructie berekening is een specifieke berekening die wordt uitgevoerd met betrekking tot de dragende delen van een constructie. In het geval van een constructie berekening wordt er onder meer gekeken naar hoeveel belasting de fundering evenals de wanden en de zogenaamde kolommen aankunnen. Er zijn verschillende onderdelen van een woning waar een dergelijke berekening op kan worden toegepast. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende: 

  • Funderingen. 
  • Wanden.
  • Kolommen.
  • Vloeren en balken.
  • Daken.

Voor het laten uitvoeren van een dergelijke berekening dient er een beroep te worden gedaan op de diensten van een zogenaamde constructeur. Het spreekt voor zich dat deze voor zijn werkzaamheden ook een bepaalde kostprijs in rekening zal brengen. De exacte prijs die je voor de berekening zal moeten betalen is in de praktijk altijd afhankelijk van het type onderdeel dat moet worden berekend. Meer hierover in het onderstaande stukje. 

Met welke kosten moet je voor de berekening rekening houden?

Zoals reeds aangegeven is het zo dat de kosten voor een constructie berekening in de praktijk sterk afhankelijk kunnen zijn van het type berekening dat moet worden uitgevoerd. Dit betekent concreet dat we een onderscheid maken tussen bijvoorbeeld: 

  • De kosten voor een draagmuur berekening.
  • De kosten voor een aanbouw berekening.
  • De kosten voor een fundering berekening.

Wat de kosten voor een draagmuur betreft kan je rekenen op een prijskaartje van tussen de 400 en 750 euro gemiddeld. De kosten voor een constructie berekening voor een aanbouw liggen met 700 tot wel 1.200 euro een stukje hoger. Voordat je een bepaalde berekening uit laat voeren is het dus altijd goed om even navraag te doen over de geldende kosten. Zo voorkom je verrassingen. 

Wat wanneer een constructie berekening niet verplicht is?

Het is in de praktijk dus zo dat het laten uitvoeren van een constructie berekening niet altijd verplicht is. Deze verplichting geldt enkel en alleen wanneer er ook sprake is van een zogenaamde omgevingsvergunning die moet voorgelegd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat veel mensen zich de vraag stellen of ze er wel goed aan doen om zo’n berekening uit te laten voeren. Daar kunnen we eigenlijk kort over zijn. Het is eigenlijk in de praktijk altijd een goed idee om ervoor te kiezen om een constructie berekening uit te laten voeren. Het laatste wat je namelijk zal willen is dat je op een bepaald moment geconfronteerd zal worden met bijvoorbeeld een verzakking of met scheuren. Door het laten uitvoeren van een dergelijke berekening kan dit worden voorkomen.