Vlekkenplan in een andere context

Interieur 2

Wij gebruiken het vlekkenplan voornamelijk om een interieur duidelijk en overzichtelijk weer te geven. Dit is echter niet de enige context waarin een vlekkenplan gebruikt wordt. Bij het bouwen van nieuwe straten, wijken of zelfs dorpen en steden wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van een vlekkenplan. Dit kan een exterieur vlekkenplan worden genoemd, je past het vlekkenplan namelijk toe op een externe omgeving.

Waarom een exterieur vlekkenplan

Bij het bouwen van een groot gebied moet er, net zoals bij het indelen van een goed en logisch interieur, duidelijk worden gemaakt waar bepaalde dingen geplaatst moeten worden en hoeveel ruimte ze ongeveer in beslag zullen nemen. Als er in een straat zes huizen komen én een stuk gras én een weg is het handig als dit op met behulp van een vlekkenplan wordt weergegeven. Potentiële bewoners van de huizen die willen weten hoe de straat eruit gaat zien kunnen dan door dit vlekkenplan zien dat er niet alleen maar huizen staan, maar dat er ook een weg is en een stuk gras. Ze zullen het fijner vinden om dit visueel te zien, omdat de mens nou eenmaal visueel is ingesteld. Een vlekkenplan kan ervoor zorgen dat de geïnteresseerden sneller overgaan tot koop.

Overeenkomsten interieur vlekkenplan

Het vlekkenplan voor exterieur heeft uiteraard veel overeenkomsten met het vlekkenplan voor interieur. Het doel is vrijwel exact hetzelfde: het maken van een logische indeling en dit overbrengen naar mensen voor wie deze logische indeling van belang is. Daarbij wordt er ook bij het extérieure vlekkenplan met verschillende kleuren gewerkt en wordt aan de verschillende vlekken een naam gegeven. Dit om het plan zo overzichtelijk mogelijk te maken. Zowel voor het logisch indelen van interieur als het logisch indelen van exterieur kan er dus een vlekkenplan worden gebruikt. Het gebruik van een vlekkenplan voor beide omstandigheden wordt dan ook aangeraden.