Pas een daktuin of sedumdak toe en creëer extra sfeer

Groendak

Voor een woning, garage, tuinhuisje of ander pand zal een groendak een unieke aanwinst zijn. Een sedum dak of daktuin zijn twee soorten groene daken die vaak worden toegepast. Uw dak moet echter geschikt zijn als u een groendak wilt gaan plaatsen. Deze mag niet een te schuine hoek hebben. Vaak zijn platte daken de beste optie als u een volledig sedum dak wilt, ongeacht de zwaarte.  

Dak met juiste draagkracht 

Sedummatten zijn matten die kleine vegetatie aan planten kunnen dragen. Soms is uw dak niet geschikt door onder andere lekkages, dan is het beter om een dak te renoveren. Verder kan een sedum dak ook prima rondom dakkapellen worden gelegd en zullen zonnepanelen zo een upgrade in hun rendement krijgen. 

Een dak van sedumplanten 

Een groendak maakt de natuur en het leefklimaat beter. Door de plantjes gaat de natuurlijke cyclus lopen. Er groeien nieuwe planten op het dak waarbij de insecten zorgen voor bestuiving. Het Co2 gehalte gaat omlaag naarmate steeds meer mensen groene tuinen en groene daken plaatsen. Verder warmen steden erg op. Groene daken zorgen voor condens en absorberen UV stralen. Uw woning isoleert ook beter. Ook verspilt uw minder water door het sponsachtige effect van groene daken. Een daktuin kan bestaan uit vele grote planten net als een gewone tuin. Een dak van sedum bestaat uit een dunne vegetatielaag en kan goed vetplantjes, kleine bloemen en kruidenplantjes dragen. Ook garagedaken zijn goed voor sedum beplanting. Tevens hoeft u vetplantjes niet vaak te onderhouden.  

Groene daken leggen 

Voor een sterk dak dat plat is kan goed een daktuin worden gelegd. Deze zijn zeer zwaar. De ondergrond en de constructie van het dak mag niet zijn beschadigd. Daken van sedum wegen een stuk minder en zijn al ideaal om een natuurlijke omgeving uit te breiden. De sedummatten kunnen ook op schuine daken maar deze mogen niet te stijl zijn. Bewapening en bedrading houden de plantjes dan op hun plaats. De onderlagen moeten een goede isolatie bevatten, een waterdichte laag en een laag voor de afvoer van water. Houd ook rekening met een opgehoogde rand bij het leggen van een sedum dak. Voor sedumdaken kiest men een substraatlaag van niet meer dan 14 cm. En voor daktuinen moet men een substraatlaag van meer dan 15 cm kiezen omdat deze dikkere wortels door kan laten. Oude bitumen zijn niet wortelbestendig, evenals dakpannen. Verwijder dus eerst alle oude dakbedekking voordat een sedum dak of daktuin wordt gelegd.