Onderwerp voor de blog: Vloerisolatie

Vloerisolatie

Voelt de vloer in huis onaangenaam koud aan, dan kan vloerisolatie of kruipruimte isolatie uitkomst bieden. Vloerisolatie is het gemakkelijkst als de kruipruimte minstens 35 cm hoog is. Dan kunt u het isolatiemateriaal vanuit de kruipruimte aan de onderkant van de vloer aanbrengen. Is de ruimte onder de vloer te klein, dan kunt u isolatiemateriaal aanbrengen op de bovenkant van de vloer. Ook is het mogelijk om de kruipruimte zelf te isoleren met EPS-snippers of bolletjes.

vloerisolatieVoordelen van isoleren vloer

Vloerisolatie maakt een einde aan de optrekkende kou. Nadat u de vloer heeft laten isoleren, kunt u weer lekker op de sokken door het huis lopen. Het is een hele investering, maar deze heeft u zo terugverdiend. De CO2-uitstoot en dus de stookkosten gaan namelijk flink omlaag, omdat u de verwarming niet om de haverklap hoger hoeft te zetten. Vloerisolatie is goed voor uw portemonnee en voor het milieu.

Vloerisolatie onder betonvloer

Heeft u een betonvloer, dan zijn er verschillende isolatiematerialen waaruit u kun t kiezen. Bijvoorbeeld PIR-isolatieplaten met een aluminium toplaag, of bouwplaten van EPS of XPS. U kunt deze isolerende bouwplaten eenvoudig verlijmen tegen de vloer. Vooral XPS platen zijn erg geschikt als isolatie in de kruipruimte tegen de betonvloer. De kruipruimte is vaak erg vochtig en XPS neemt nauwelijks water op.

Houten vloerenisoleren-vloer

Voor de isolatie van houten vloeren kunt u glaswol of platen van steenwol gebruiken. Zowel steenwol als glaswol houden de warmte in huis uitstekend vast. Ook absorberen ze geluiden en zijn ze gemakkelijk te verwerken en op maat te zagen. Omdat glaswol en steenwol nagenoeg onbrandbaar zijn, zijn deze platen ook meteen een uitstekende brandvertrager. Steenwol en glaswol zijn zeer milieuvriendelijke isolatiematerialen: ze hebben een lange levensduur en zijn voor 100% recyclebaar.

Subsidie op vloerisolatie

Het laten isoleren van uw vloer gaat sneller dan u denkt: de meeste isolatiebedrijven hebben de klus binnen een dag geklaard. Ook kunt u sinds september 2016 profiteren van subsidies als u tenminste twee nieuwe isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Om in aanmerking te komen, moet u de vloerisolatie dus combineren met bijvoorbeeld dakisolatie of het aanbrengen van dubbel glas. Vraagt u subsidie aan, dan pakt woningisolatie al gauw zo n 20% goedkoper uit. Tel daarbij op hoeveel u jaarlijkse zult besparen op uw energierekening en u heeft uw investering zo terugverdiend.

Uitbesteden of zelf vloer isoleren?

Het is een hele klus om een vloer in zijn geheel te vervangen door een goed geïsoleerde vloer. Ook valt het niet mee om isolatiemateriaal aan te brengen bovenop een bestaande vloer. Dat kunt u beter overlaten aan een isolatiebedrijf. Maar bent u een ervaren doe-het-zelver, dan kunt u de onderzijde van de vloer wel gemakkelijk zelf isoleren. Isolatie aan de onderzijde van de vloer is lang niet zo ingrijpend als andere vormen van vloerisolatie. Door het zelf te doen, spaart u veel kosten uit.

Waar isolatiematerialen kopen?

Bij vrijwel iedere doe-het-zelfzaak of bouwmaterialenhandel kunt u terecht voor isolatiemateriaal. Ook online kunt u snel en voordelig de benodigdheden voor vloerisolatie bestellen. Zoek wel een gespecialiseerde webshop. Het voordeel van speciaalzaken is dat ze precies weten wat u nodig heeft. Ook kunnen zij het isolatiemateriaal precies op maat kunnen snijden en verlijmen.