Onderhoud van brandblussers: Waarom het belangrijk is

Je huis of bedrijf veilig houden voor brand is van het grootste belang. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen is door een brandblusser bij de hand te hebben. Het is echter niet genoeg om er gewoon een te kopen; je moet er ook voor zorgen dat je hem in goede staat houdt. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van het belang van onderhoud brandblussers

Zorg ervoor dat hij werkt wanneer je hem het meest nodig hebt 

De voornaamste reden waarom je je brandblussers moet onderhouden is omdat je wilt dat ze werken wanneer ze het meest nodig zijn. Als je ze niet onderhoudt, kunnen ze beschadigd raken en misschien niet in staat zijn een brand te blussen als er een uitbreekt. De beste manier om ervoor te zorgen dat je brandblussers goed werken is door ze elk jaar te laten controleren. Dit zal helpen om eventuele problemen op te sporen die kunnen verhinderen dat ze hun werk goed doen. 

Controleer op vervaldatum 

Brandblussers hebben een vervaldatum en moeten na die datum worden vervangen. Om te weten wanneer die van jou verloopt, kijk je naar de productiedatum op het etiket; doorgaans moet een gewone huishoudbrandblusser om de 10 jaar vervangen worden, terwijl die van commerciële kwaliteit tot 15 jaar meegaan voordat ze vervangen moeten worden. Als het langer dan deze tijdspannes geleden is dat je je apparaat kocht, dan is het tijd voor vervanging! 

Goed opbergen 

Brandblussers moeten altijd op een toegankelijke plaats worden opgeborgen, zodat ze in geval van nood snel tevoorschijn gehaald kunnen worden. Zorg dat ze uit de buurt van warmtebronnen zoals kachels en radiatoren staan en bewaar ze nooit op zolders of kelders waar ze geblokkeerd kunnen raken of verstopt kunnen raken achter andere voorwerpen zoals meubels of dozen. Zorg er bovendien voor dat je ze altijd rechtop houdt, zodat ze geen chemicaliën lekken die hun werking negatief kunnen beïnvloeden als ze in een echt scenario worden gebruikt! 

Tip: brandblusser onderhoudscontract

Conclusie: 

Je huis of bedrijf veilig houden voor brand is essentieel, maar een goed werkende brandblusser bij de hand hebben is niet genoeg – je moet er ook voor zorgen dat hij in goede staat blijft met regelmatige onderhoudscontroles en zo nodig vervanging! Met deze tips voor goede opslag en inspectie kun je ervoor zorgen dat je brandblusser werkt wanneer dat nodig is en je pand veilig houdt voor potentieel gevaar. Door nu de tijd te nemen om je apparaat goed te onderhouden, kun je gerust zijn in de wetenschap dat als er toch een noodsituatie ontstaat, je trouwe apparaatje geen probleem zal hebben om de vlammen te doven!