Metalen tafelpoten: dit zijn de soorten, mogelijkheden en prijzen

uitschuifbare-eettafel-of-aanzetblad-aan-de-eettafel-wat-kies-jij

Metalen tafelpoten zijn er in veel verschillende modellen, maten en afwerkingen. Op die manier valt er behoorlijk wat te combineren. Om een echt goede keuze te kunnen maken hebben we de belangrijkste keuzes op een rij gezet. Een keuzegids om de juiste metalen tafelpoot te kiezen voor onder jouw houten eettafel of industriële eettafel. Dat zijn namelijk de twee stijlen en modellen waarmee een metalen tafelpoot perfect matcht.

De verschillende modellen: van A- tot Z- tafelpoten

De modellen metalen poten zijn zeer uiteenlopend. Zo kun je kiezen uit A-, N-, U-, X-, Y-, Z- en matrixpoten. De meest voorkomende metalen tafelpoten voor onder een tafel. Bij het kiezen van de juiste tafelpoot is het belangrijk in te schatten welke plekken aan tafel het vaakst gebruikt worden. In dat geval zijn poten aan de kopse kanten van de tafel minder praktisch. Een spinpoot in het midden van de eettafel biedt dan uitkomst. Kies je toch voor een tafelpoot aan het hoofd van de tafel, dan is een A-, N- of U-poot het handigst. Zo kan degene aan het hoofd van de tafel zijn voeten ook kwijt onder de tafel.

De maat tafelpoot kiezen: dit zijn de afmetingen

De gemiddeld eetafel is 76-80 centimeter hoog. Dat betekent dat de meeste metalen tafelpoten een hoogte hebben van 72-73 centimeter hoog. Dit omdat de meeste tafelbladen tegenwoordig wat dikker zijn, doorgaans tussen de 4 tot wel 7 centimeter dik. Zeker bij industriële eettafels zie je vaak dikkere tafelbladen. 

De breedte van de tafelpoten kiezen

De lengte van de eettafel bepaalt ook de breedte van de eettafel. De meeste eettafels hebben dan ook een breedte van 90-100 centimter. Soms is het het mooiste om de poten tot de rand van de tafel te laten lopen. Echter kun je er ook voor kiezen dat de tafelpoten minder breed zijn dan het tafelblad. Hiervoor zul je zelf moeten bepalen wat je het mooist vindt. Zo lopen U-poten meestal tot aan de rand van de tafel, terwijl X-poten vaak iets smaller zijn dan het tafelblad. 

De afwerking van de tafelpoten

In de afwerking van metalen tafelpoten heb je twee keuzes: onbehandeld of zwart gepoedercoat. Beide afwerkingen hebben hun eigen voor- en nadelen, maar geven ook hun eigen stijl aan de metalen tafelpoten onder de eettafel.

  • Onbehandelde tafelpoten: duidelijk zichtbare lasnaden en hier en daar een roestplekje. Ze hebben een ruig en industrieel uiterlijk, dat met de jaren steeds meer industrieel gaat ogen.
  • Zwart gepoedercoat: deze metalen tafelpoten worden na het lassen gestraald, en daarna voorien van een poedercoating. Dit zorgt voor bescherming tegen roesten, minder opvallende lasnaden en een luxere uitstraling.