Wat gaat langer mee: kunststof of houten kozijnen?

kunststof of houten kozijn

Als het gaat om de levensduur van kozijnen, is de materiaalkeuze cruciaal. De keuze tussen kunststof en houten kozijnen kan een grote invloed hebben op hoe lang uw kozijnen meegaan. Welke gaat er eigenlijk langer mee?

Levensduur van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen hebben de reputatie dat ze zeer duurzaam zijn. Gemiddeld gaan ze 50 tot 70 jaar mee. Dit komt doordat kunststof niet gevoelig is voor rot, insectenplagen of vocht, wat de belangrijkste factoren zijn die de levensduur van kozijnen kunnen verkorten. Bovendien vereisen kunststof kozijnen minimaal onderhoud, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor wie al dat onderhoud maar gedoe vindt.

Levensduur van houten kozijnen

Bij houten kozijnen varieert de levensduur sterk, afhankelijk van de houtsoort en hoe goed het onderhouden wordt. Zachthouten kozijnen, zoals vuren of grenen, hebben de neiging om minder lang mee te gaan, meestal slechts 25 jaar, omdat ze vatbaarder zijn voor rot en insecten. Daarentegen kunnen hardhouten kozijnen, zoals eiken of mahonie, bij goed onderhoud wel 75 jaar meegaan. Regelmatig schilderen, beitsen en inspecteren is cruciaal voor de levensduur van uw houten kozijnen.

Welk kozijntype is geschikt voor u?

De keuze tussen kunststof en houten kozijnen hangt af van uw budget en persoonlijke voorkeur. Als u op zoek bent naar duurzaamheid en minimale onderhoudskosten, zijn kunststof kozijnen wellicht de beste keuze voor u. Ze bieden een uitstekende levensduur zonder veel inspanning. Aan de andere kant, als u de warmte en charme van hout waardeert en bereid bent om regelmatig onderhoud uit te voeren, kunnen hardhouten kozijnen een prachtige en duurzame optie zijn.

Uw kozijnen, uw keuze

De levensduur van kozijnen hangt grotendeels af van het materiaal en het onderhoud. Kunststof kozijnen bieden over het algemeen een langere levensduur met minimaal onderhoud, terwijl de levensduur van houten kozijnen regelmatig onderhoud nodig hebben, maar daar krijgt u wel een authentieke sfeervolle uitstraling voor terug. Waar gaat uw voorkeur naar uit?

Zoals u ziet gaan zowel houten als kunststof kozijnen tientallen jaren mee. Dat maakt het interessant om ze direct van dubbel glas of HR++ glas te laten voorzien. Dan zit u de komende jaren goed!