Kastverlichting

Een van je kasten van kastverlichting voorzien? Houd rekening met deze factoren

Wanneer je huis een kast hebt die je vaak gebruikt, maar waarvan je om welke reden dan ook de inhoud niet altijd even goed kunt waarnemen, dan kan het zinvol zijn deze kast uit te rusten met kastverlichting. In de praktijk zijn het meestal kledingkasten en keukenkastjes die van dit type verlichting worden voorzien. Uiteraard lenen ook vitrinekasten zich hier ook perfect voor. Hoe dan ook, als je een specifieke kast in je huis van kastverlichting wilt voorzien, lees dan ook even het restant van dit artikel. Dan ben je namelijk op de hoogte van belangrijke beslissingen die je hieromtrent zult moeten nemen.

Met een sensor of een ‘touch dimmer’

Soms wil je dat je kastverlichting altijd aan kunt hebben staan, maar vaak is dat ook helemaal niet nodig. Meestal voldoet het namelijk als de verlichting alleen aan gaat wanneer je de kastdeur opent. Is dat laatste het geval, dan kun je ervoor kiezen een lamp met een ingebouwde sensor te nemen. Deze sensor signaleert wanneer de kastdeur open gaat en activeert dan het licht. Een lamp met een touch dimmer zorgt ervoor dat de lamp aan gaat wanneer de kastdeur opent omdat deze deur hierbij tegen het lichtknopje aan zit.

Op netstroom of een batterij

Kastverlichting kan functioneren op netstroom of op een batterij. Als je voor een batterij gaat, dan heb je als voordeel dat je geen bekabeling hebt. Ga je voor netstroom, dan is dat voor het milieu waarschijnlijk beter. 

Kies je voor dimbare verlichting?

Als je de kastverlichting altijd aan wilt kunnen hebben staan, dan kan het zinvol zijn om voor dimbare verlichting te kiezen. Deze verlichting kun je dan naar eigen smaak sterker of zwakker maken.

Vorm van de lamp(en)

Tenslotte zul je de vorm van de lamp(en) die je in de kast gaat plaatsen moeten bepalen. Probeer daarbij voor een uiterlijk te gaan dat goed bij de stijl van de kast past.