Je eigen droom overkapping kopen

Waar je precies op let bij een overkapping kopen, is voor elke persoon anders. Voor de een staat functionaliteit voorop, voor de ander de uitstraling. Onderhoud van het geheel of het gemak van plaatsen, zijn ook redenen om over na te denken voor de aanschaf. Tegenwoordig is er een heel scala aan stijlen en materialen beschikbaar, waardoor voor iedereen de perfecte buitenplek gecreëerd kan worden.

Functionaliteit of uitstraling?

Natuurlijk kan je een overkapping kopen als verlengstuk van de woning en om er te recreëren. Overdag biedt een veranda schaduw en verkoeling, terwijl het in de avonduren warmte vasthoudt. Eventueel kan er een kachel geplaatst worden, waardoor je nog langer kunt genieten van zitten in de tuin.  Een afdak maakt de sfeer knusser en biedt talloze mogelijkheden om met bijvoorbeeld lichtjes te decoreren, voor dat extra stukje gezelligheid. De tuinmeubelen staan bovendien lekker beschut tegen weer en wind en kun je ook fijn laten staan!

Er zijn echter ook talloze redenen te bedenken om de buitenruimte meer praktisch te gaan gebruiken. Zo kan een mooie carport beschutting bieden voor de auto of motor, of een droge plek bieden voor klussen en hobby’s. Er kan gekozen worden voor een volledig bedekt dak of gebruik gemaakt worden van licht doorlatende materialen als glas of polycarbonaatplaten. De plaats, het formaat en het gebruik zijn allemaal belangrijke dingen om over na te denken voor je een overkapping kopen gaat.

Materiaalkeuze bij een overkapping kopen

Er zijn vele soorten houten en aluminium overkappingen te vinden. Welk materiaal je voorkeur heeft voor je afdak of terrasoverkapping is persoonlijk en hangt af van een aantal dingen. Zo is een aluminium tuinkamer een goede optie wanneer je weinig onderhoud wilt en gaat voor een moderne en luxe uitstraling. Nadeel van dit materiaal, is dat het ontwerp moeilijker te personaliseren is, duurder in aanschaf en vaak niet zelf geplaatst kan worden. Een houten veranda of terrasoverkapping is daarentegen makkelijker zelf te plaatsen en de afmetingen zijn beter aan te passen op je tuin. Hout is in verhouding goedkoper dan aluminium ook, waardoor een houten overkapping kopen vaak budgetvriendelijker is.

De plaatsing als je een overkapping kopen gaat

Wanneer je dan eindelijk de carport, tuinkamer of veranda van je dromen hebt gevonden, moet deze klus nog goed voorbereid worden. In de meeste gevallen is een goed fundament noodzakelijk. Dit voorkomt dat de constructie kan verzakken. Zeker wanneer de carport of veranda bevestigd wordt aan de gevel van de woning, is dit uiterst belangrijk. Immers heeft een verzakking van een afdak ook invloed op de muur waar deze aan grenst. Bedenk ook dat materialen als glas of een groter formaat afdak, meer gewicht geeft op de fundering en dat je hier rekening mee zult moeten houden bij een overkapping kopen. Het zelf plaatsen of laten plaatsen van je veranda of tuinkamer, is een persoonlijke overweging. De gemiddelde doe-het-zelver zal een houten terrasoverkapping of carport prima zelf kunnen plaatsen, maar bij een aluminium model is dat vaak lastiger. Dan kun je vaak kiezen voor montageservice van Holland Pergola bijvoorbeeld, waarbij je rekening moet houden met bijkomende kosten.