Hoe maakte de trespa plaat zijn opmars in de bouw industrie?

Iedereen kent hem wel: de trespa plaat . Trespa begon zestig jaar geleden als lokale producent voor platen gemaakt van geperst vezel. Dit was van korte duur, want het bedrijf maakte al snel de overstap naar zogenaamde HPL-platen. HPL staat voor High Pressure Laminate. De eerste fabriek was van een kleine schaal. Er stonden slechts twee persen, twee impregneer lijnen en een harstoren in het gebouw. Al in 1963 ontstond de handelsnaam Trespa en werden de eerste platen onder deze naam verkocht.

Het begin van Trespa

Een aantal jaar later kwam de bekende Trespa Volkern op de markt. Dit was een plaat van 12 mm dik. Het product was helemaal homogeen en daardoor nog sterker dan laminaat. Het werd veel gebruikt voor bijvoorbeeld bureaubladen. De sterkte van het materiaal is zo opvallend, dat er ook testen worden gedaan om het product buitenshuis te gebruiken. In Delft worden de eerste Trespa platen getest als zonwering voor een kantoorpand, en met succes. Dit kenmerkt het begin van de productie voor Trespa platen als gevelonderdelen.

Innovatie en verandering

Van de jaren 70 tot begin jaren 90 verandert er veel voor Trespa. Het product wordt zo populair in heel Europa dat het de productieketen moet uitbreiden. Er ontstaan vestigingen in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk. Het jaar 1984 staat wederom in het teken van een grote verandering. De “Dry Forming” techniek, waarbij natuurlijke vezels en fenolhars wordt bedacht en gepatenteerd. Trespa stapt zodoende over op een hoogwaardig coating-systeem. Het betekent een duurzamere plaat die beter zijn kleur behoud. Deze innovaties leiden tot een nieuw product, namelijk Trespa Volkern G2.

Jaren 90 tot nu

Het bedrijf Trespa blijft groeien vanaf de jaren 90. De producten krijgen nieuwe gelicenceerde merknamen en Trespa International B.V. wordt opgericht. In 1997 opent Trespa de eerste vestiging buiten Europa, namelijk in Noord Amerika. Een aantal jaar later worden ook vestigingen in Barcelona en Chili geopend. Het bedrijf blijft nieuwe gebieden verkennen. Het ontwikkelt opnieuw interieur elementen, dit keer voor hoogwaarde laboratoria op zoek naar nieuwe werkbladen. Maar ook het productieproces blijft groeien. In 2001 werkt Trespa met een pers van maar liefst dertig etage, op dat moment de grootste van de wereld. De verscheidenheid van producten blijft groeien, van mat afwerkingen tot panelen die de zonnewarmte reflecteren.

Dit jaar viert Trespa haar twintigste verjaardag, en is nog lang niet uitgespeeld. In een wereld die steeds meer vraagt naar een duurzame kijk op productieprocessen zal het zich steeds opnieuw moeten uitvinden.