Hoe lang gaat buitenschilderwerk mee?

Hoe lang gaat buitenschilderwerk mee?

Alles over buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je huis. Het beschermt je woning tegen de elementen en zorgt voor een frisse en verzorgde uitstraling. Een veelgestelde vraag is dan ook: hoe lang gaat buitenschilderwerk eigenlijk mee? Daar gaan we in dit blog wat dieper op in. Lees dus snel verder!

De levensduur van buitenschilderwerk

Als vuistregel kun je hanteren dat buitenschilderwerk ongeveer 5 jaar meegaat. Na 5 jaar is het over het algemeen goed om het exterieur van je huis opnieuw te schilderen. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat de levensduur van buitenschilderwerk afhankelijk is van verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn de kwaliteit van de verf, de kwaliteit van de ondergrond en de weersomstandigheden waaraan het schilderwerk blootgesteld wordt.

Kwaliteit van de verf

Als we kijken naar de kwaliteit van de verf, kunnen we stellen dat goede verf langer meegaat dan goedkope verf. Goedkope verf heeft namelijk vaak een lagere dekkracht, bevat minder pigment en heeft daardoor minder bescherming tegen de elementen. Hoogwaardige verf daarentegen heeft een betere dekking, bevat meer pigment en biedt dus betere bescherming.

Goede ondergrond

Ook de kwaliteit van de ondergrond is van belang. Een goede voorbereiding van de ondergrond is cruciaal voor een langere levensduur van het buitenschilderwerk. Dit betekent dat eventuele beschadigingen gerepareerd moeten worden en dat de ondergrond schoon, droog en vetvrij moet zijn voordat er geschilderd wordt. Zo zorg je ervoor dat de verf goed pakt en dat de ondergrond goed bedekt wordt.

Weersomstandigheden

Tot slot zijn natuurlijk de weersomstandigheden van belang. Als het het hele jaar door droog is en er nooit sprake is van noodweer, gaat je buitenschilderwerk langer mee dan wanneer er elke maand een storm overheen raast. In Nederland hebben we relatief vaak regen, waardoor je buitenschilderwerk dus wel het een en ander te verduren krijgt. Houd hier dus rekening mee bij het aanschaffen van de juiste spullen en middelen.

Meer tips?

Meer schilder-, woon- en klustips? Lees dan nog wat meer van onze interessante blogs.