Hoe je het beste een wilg kunt snoeien

Een wilg is natuurlijk een prachtige, weelderige boom. Het is echter nodig om je wilg te snoeien of te knotten. De wilg groeit namelijk met wel anderhalve meter tak per jaar. Het is dus nodig om je wilg regelmatig te snoeien. In dit artikel lees je hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Snoei je wilg pas aan het eind van de winter

Het is verstandig om een wilg pas aan het eind van de winter te snoeien. Richting februari of maart. Aan het eind van de winter groeit je wilg sneller. Dat betekent dat hij ook snel over zijn wonden heen groeit. Hierdoor is er minder kans op een infectie in je boom of op schade door de vorst.

Laat een stukje van de tak staan

Als je een stukje van de tak laat staan bescherm je de knoppen van de nieuwe takken die nog moeten groeien. Deze knoppen herken je aan de bruine randen die onderaan de takken te zien zijn.

Snoei je wilg om de drie jaar

De cyclus van een wilg is om de drie jaar. Als de wilg niet meer zo goed is of erg jong dan kun je hem wat vaker snoeien om hem zo gezond mogelijk te houden. Zorg er daarnaast voor dat je goed gereedschap in handen hebt zodat je je wilg gemakkelijk kunt snoeien. De takken worden namelijk erg sterk.