Hexagon tegels kopen? Leg ze makkelijk zelf met de volgende tips

Hexagon tegels zijn helemaal in. Je hebt ze vast wel eens in een woonmagazine, op social media, bij vrienden in de keuken of in de woonboulevard gezien. Ben je hexagon tegels kopen van plan en ben je benieuwd of je ze zelf kunt leggen? Tegelen is makkelijker dan je denkt. Zelfs met zeshoekige tegels.

Hoeveel hexagon tegels kopen?

Over het algemeen koop je altijd meer tegels in dan je denkt nodig te hebben. Reken eerst uit hoe groot de oppervlakte is die je wilt gaan betegelen. Dit kun je doen door de hoogte met de breedte te vermenigvuldigen. Neem vervolgens 15% meer en tel dit op. Dit doe je omdat je waarschijnlijk breuk- en snijverlies hebt. Als je minimaal 15% extra tegels inkoopt, ben je er van verzekerd dat je genoeg tegels hebt om je project af te maken. Daarnaast is het belangrijk dat je altijd naar boven afrond bij de pakken met hexagon tegels kopen. 

Wat heb je nodig om zelf hexagon tegels te leggen?

Hexagon tegels kopen gelukt? Mooi, dan kun je nu aan de slag met het betegelen van je vloer of wand. Je hebt de volgende dingen nodig:

  • Tegellijm
  • Voegmortel
  • Rubberen spaan
  • Slijptol of haakse slijper
  • Tegelsnijder
  • lijmkam 
  • Tegelkruisjes
  • Menger of mixer voor op boormachine

Tegels lijmen

Zorg er altijd voor dat je de juiste tegellijm gebruikt. Vraag dit voor de zekerheid na bij hexagon tegels kopen. Volg de instructies op de achterkant van de lijmverpakking en van de tegels nauwkeurig op. Te dik of te dunne lijm kan fataal zijn voor je tegel project. De grootte van je lijmkam hangt af van de grootte van je tegel. Hoe groter de tegel, hoe groter je lijmkam hoort te zijn. Tijdens het tegelen, maak je gebruik van de tegelkruisjes. De dikte van het kruisje bepaalt hoe groot je voeg wordt. Houd dit dus goed in je achterhoofd bij het aanschaffen van de tegelkruisjes.

Waar let je verder op?

Er zijn twee dingen waar je goed op moet letten voor je aan de slag kan gaan. Ten eerste moet je ondergrond schoon, vormvast, egaal en recht zijn. Als dit niet het geval is, zal je vloer niet lang mooi blijven. Als je vloer hobbelig is, zul je de vloer moeten egaliseren. Dit kan nog een hele klus zijn, afhankelijk van je ondergrond. Ten tweede moet je nadenken over de lay-out. Je vloer of muur kan een leven lang meegaan. Daarom zou het jammer zijn als je een ergernis hebt aan een bepaalde aansluiting van het patroon. Leg daarom eerst de hexagon tegels uit, zodat je ziet hoe het eindresultaat eruit gaat zien. De kleur van tegels kan per pak iets verschillen. Voor een goed effect gebruik je de pakken door elkaar heen.

Voor tijdens en na het tegelen

Strijk niet te veel lijm uit in één keer. Als je dit doet, loop je het risico dat de lijm opgedroogd is als je de tegel er op wilt plakken. Als je kleine hexagon tegels hebt, kun je het beste per rij of per twee of drie rijen lijm op de ondergrond strijken. Dit afhankelijk van de lengte van de rij. Heb je lijm gemorst? Vergeet dan niet om goed de lijmresten weg te halen met water en zeep.