Het belang van een goede noodtrap

Een noodtrap, ook wel brandtrap of vluchttrap, is enorm belangrijk en bij gebouwen ook verplicht. Een brandtrap is noodzakelijk om een vluchtroute te bieden als er een calamiteit optreedt. Je kunt dan denken aan brand. Het is dan erg belangrijk om een goede noodtrap te hebben. Helaas gaat het nog te vaak mis en wordt er onvoldoende of niet goed genoeg nagedacht over vluchtroutes en de bijbehorende trappen.

Traparm of een hek?

Sommige noodtrappen beginnen op de eerste verdieping, dit om ongewenste bezoekers te weten. De traparm onderaan kan dan naar beneden worden gekanteld als er een evacuatie gaande is. Het is ook mogelijk om de noodtrap van een hek te voorzien als je niet wilt dat mensen van buitenaf er gebruik van kunnen maken.

Materialen noodtrappen

Noodtrappen zijn vaak gemaakt van staal, gewapend beton of aluminium. Vaak wordt er gekozen voor een stalen buitentrap. Deze stalen buitentrap kan rechtopstaand zijn, maar er zijn ook speciale wenteltrappen die zich om de spil heen wenden. Dit worden ook wel spiltrappen genoemd. 

Regels aangescherpt in de loop der jaren

In de loop der jaren zijn de regels voor noodtrappen flink aangescherpt. Mede omdat bij het ontwerp en de bouw van gebouwen de vluchtroute steeds belangrijker werd. Wanneer je een gebouw gaat bouwen, moet je hier dan ook zeker rekening mee houden. 

Veelal worden deze noodtrappen op maat gemaakt en moeten ze voldoen aan het bouwbesluit. Dat is maar goed ook, want je wilt immers wel verzekerd zijn van een goede vluchtroute in geval van nood. Een goede en werkende noodtrap kan hierbij dus van levensbelang zijn.