Graszoden kopen voor een strak gazon

Wanneer je net een huis met tuin hebt gekocht of de tuin aan het renoveren bent kan een mooi gazon niet ontbreken. Nu is de vraag; ga je voor grasmatten of gras zaaien? Graszoden kopen is best een investering, gras zaaien is nou eenmaal goedkoper. Maar er zitten veel voordelen aan graszoden aanleggen. Zo heb je meteen resultaat zodra je grasmatten aanlegt. Ook kan je wanneer je graszoden aanlegt veel sneller gebruik maken van je tuin dan wanneer je gras zelf zaait. Je kunt graszoden zelf aanleggen in tegenstelling tot wat veel mensen denken, wel moet je hier wat tijd voor inplannen en dit de dag doen dat de grasmatten worden geleverd.  

Zelf gras zaaien of graszoden kopen?

Graszoden kopen is duurder dan zelf gras zaaien. Er zitten echter ook voordelen aan. Het liefst wil je zodra je in je tuin gras wil dat alles er zo snel mogelijk goed uitziet. Wanneer je graszoden gaat leggen ziet je tuin er meteen strak uit na het leggen van de grasmatten. Je kan dit zelf binnen een dag doen. Zodra de graszoden worden geleverd moet je aan de slag. Zo kun je dezelfde avond nog genieten van je nieuwe gazon. Wanneer je gras gaat zaaien zal je er niks van zien de eerste paar weken. Het duurt een paar weken voordat de zaadjes ontkiemen. Dan groeien eerst de worteltjes, daarna kleine grassprietjes. Je mag een paar maanden na het zaaien niet op het gras lopen. Het duurt dan ook lang voordat gezaaid gras er zo strak uitziet als graszoden al na een dag doen. 

Wanneer kan je op het gras lopen?

Als je graszoden hebt aangelegd mag je zo’n twee tot drie weken niet op het gras lopen. Dit lijkt veel maar niet als je het vergelijkt met gezaaid gras. Gezaaid gras moet eerst nog ontkiemen wat al een paar weken duurt. Zodra het gras is ontkiemt heeft het hele kleine, fragiele worteltjes. Zodra je hierop zou gaan staan, maak je het gras meteen kapot. Er wordt dan ook geadviseerd 2 maanden na het zaaien van gras er niet op te lopen. Als je de tuin aan het verbouwen bent is het vaak nodig over het gras te lopen om bij de rest van de tuin te komen. Gras zaaien kan het proces dus ook nog eens erg vertragen. Graszoden kopen zal er dan ook voor zorgen dat je in een rap tempo voluit gebruik kan maken van je vernieuwde tuin. 

Wanneer gras aanleggen of zaaien? 

Je kan het hele jaar door graszoden kopen. Het aanleggen van graszoden kan ook vrijwel het hele jaar door, alleen liever niet tijdens een hele droge zomer of als er vorst in de grond zit. Het beste moment om graszoden aan te leggen is in mei. In mei is het begin van het groeiseizoen. De grasmatten zullen dan snel groeien en vastgroeien in de grond. Gras zaaien kan in tegenstelling tot graszoden aanleggen niet het hele jaar door. Gras zaaien kun je doen van mei tot augustus.