Een kipper: alijd bruikbaar

Iedereen die zich niet echt heeft verdiept in trucks zal misschien niet weten wat een kipper truck is. Toch kan deze soort truck heel handig zijn voor verschillende bezigheden. Daarom staan hier alle handige snufjes uitgeschreven.

Wat is een kipper precies?

Een kipper is een truck met een kiepende laadbak. Dit wil zeggen dat de bak achterop kan kantelen, om zo goederen makkelijk te storten. Om deze reden worden kipper trucks ook wel dump trucks genoemd. De meeste kippers hebben laadbakken waarbij alleen de achterkant loskomt om goederen te lossen, waarbij de bak dus alleen omhoog kan worden geduwd. Het kantelen van de bak gebeurt door een hydraulische arm, die ook de zwaarste bakken omhoog kunnen duwen. Kipper vrachtwagens worden vooral gezien bij de landbouw en agrarische sector, maar worden ook wel gespot bij de bouw. Dit komt omdat kippers veel tijd kunnen besparen, aangezien de gehele lading in één keer gelost kan worden.

Kippers kunnen van alles vervoeren. Er bestaan speciale bakken om het vervoeren van specifieke goederen makkelijker te maken. Zo bestaan er graankippers voor graanvervoer, gemaakt van aluminium, of puinkippers voor puinen en stenen, gemaakt van verhard staal. In de agrarische sector worden kippers vooral gebruikt om producten te verplaatsen en om aarde te vervoeren. In de transportsector kunnen zowel vaste producten als vloeistoffen worden vervoert en in de bouwsector zullen kippers vaak gezien worden met dingen zoals zand, grond en hout.

Soorten kippers

Zoals eerder gezegd, hebben de meeste kippers een laadbak waarbij de achterklep geopend kan worden om de goederen eruit te laten. Daarnaast bestaan er nog meer verschillende modellen kippers, allen met net andere, handige snufjes. Zo bestaan er ook zijwaartse of drie zijden kippers. Deze kippers kunnen zowel naar achteren als links en rechts kiepen. Extra veel mogelijkheid om goederen te lossen dus! Deze modellen worden vooral gezien bij de mijnbouw en bij de aanleg van spoorwegen.

Voor kleinere ladingen is het misschien fijner om kipper bedrijfswagens in te zetten. De bedrijfswagens zien er hetzelfde uit als de kippers vrachtwagens en hebben dezelfde functies, maar kunnen zich net iets makkelijker keren in het verkeer. Kippers tot 7,5 ton vallen onder kipper bedrijfswagens.

Als laatste bestaan er nog kipper trailers. Deze kunnen aan sommige modellen van kipper vrachtwagens vastgemaakt worden. Op deze manier kunnen er twee keer zoveel goederen vervoerd worden, op een makkelijkere manier en zonder al te veel brandstoftoename. Twee keer zo handig dus!

Voor iedereen die nu denkt dat een kipper zeker wel handig voor hen kan zijn, er zijn vele kipper te koop! Elke liefhebber kan zich dus volledig storten met een goede kipper.