Een graafmachine: waar moet ik op letten?

Een graafmachine is niet iets wat je als persoon zomaar aanschaft. Echter als bedrijf kan het in sommige gevallen interessant zijn om een graafmachine te kopen in plaats van er eentje te huren of leasen. Het is een flinke investering en daarom wil je natuurlijk wel dat je waar voor je geld hebt. Om de juiste aankoop te doen is het handig om verschillende graafmachines te vergelijken. Om dit goed te kunnen doen heb ik drie aandachtspunten op een rijtje gezet. Voordat je naar de drie aandachtspunten kijkt is het wel belangrijk dat je goed in kaart hebt wat voor klus of klussen je met de graafmachine wilt doen.

De gewichtsklasse

Om te beginnen is de gewichtsklasse enorm belangrijk voor graafmachines. Omdat het tillen van stoffen zoals zand erg zwaar kan zijn moet de graafmachine sterk op de grond staan. Over het algemeen telt: hoe zwaarder de graafmachine, hoe meer het kan tillen. De minigravers (graafmachines van maximaal zes ton) zijn geschikt voor kleine klussen, maar meestal kijk je naar de gewichtsklasse tussen de zes en veertig ton. Deze graafmachines zijn over het algemeen geschikt voor de middelmatige klussen.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van producten wordt steeds belangrijker. Het is belangrijk dat je een graafmachine aanschaft die niet alleen lang mee gaat, maar ook voor een langere periode de milieuwetten niet overtreedt. Het kan daarom handig zijn om te kijken naar de nieuwe elektrische graafmachines die we steeds vaker op de markt zien verschijnen.

Eenvoudig te gebruiken

Een graafmachine kan heel ingewikkeld zijn, maar er zijn ook graafmachines die makkelijk te besturen zijn en erg comfortabel zitten. Wanneer je een lange dag in een graafmachine werkt is het comfort natuurlijk erg belangrijk. Bij het aanschaffen van een graafmachine is dit dus zeker een punt om wel op te letten.