Drie adviezen om een waterput te slaan

Als je een waterput gaat slaan is het natuurlijk belangrijk om veel voorbereidingen te doen zodat je niets over het hoofd ziet en geen fouten maakt. Hier lees je drie adviezen over het veilig en goed geïnformeerd slaan van een waterput.

  1. Laat een erkend bedrijf een waterput slaan

Als je een waterput gaan slaan dan moet je dat op de juiste diepte doen. Tot 10 meter kun je dit gerust zelf doen als je daarvoor de juiste middelen tot je beschikking hebt. Op deze diepte is het water dat je kunt vinden echter nog niet geschikt om te drinken, omdat de bovenste lagen van de aarde teveel bacteriën en andere dingen bevatten die niet geschikt zijn om te drinken. Je kunt er zelfs ziek van worden. Een bedrijf dat mechanisch kan boren kan je helpen bij het boren van een waterput die diep genoeg gaat en jouw gezonde drinkwater kan bereiken. Om te weten of je een geschikt bedrijf hebt gevonden kun je terecht bij Rijkswaterstaat. Neem in elk geval geen risico’s en zet je gezondheid op de eerste plaats. 

  1. Zet het rendement af tegen de kosten

Als je een waterput wilt slaan doe je dit natuurlijk niet voor niets. Wellicht wil je er wat geld aan overhouden en daarnaast ook iets goeds doen voor het milieu. Het is het misschien niet waard om te put te gaan slaan als het rendement niet hoog genoeg is. Ga dus voor jou na wat het rendement wordt, hoe lang je gebruik wilt of kunt maken van de put en wat het voor jou gaat kosten. Als je er genoeg aan overhoudt is het natuurlijk een goed idee om te beginnen met plannen.

  1. Test je eigen drinkwater

Zoals al eerder genoemd is niet al het water in de grond geschikt om te drinken. Zeker niet het water dat te vinden is in de bovenste lagen van de grond. Test dus je drinkwater op bacteriën en dergelijke voor je het daadwerkelijk gaat drinken.