De keuze voor een dakkapel kozijn

Wanneer je een dakkapel laat plaatsen heb je bij het dakkapel kozijn keuze uit onder andere een houten of een kunststof kozijn. Vaak zal degenen die de dakkapel voor je plaatst jou helpen bij de keuze of je hierover informeren. Vaak is de constructie van de dakkapel van hout, waarbij deze afgewerkt wordt met bijvoorbeeld trespa. Trespa is onderhoudsarm en zeer duurzaam. Voor het kozijn kan gekozen worden om in de houten opbouw van de dakkapel een kunststof dakkapel kozijn te plaatsen. Zo is er aan de gehele buitenkant van de dakkapel geen hout meer waardoor er minder onderhoud nodig is. 

Welk type dakkapel kozijn kiezen?

Dakkapellen zijn er in veel formaten en types. Zo heb je een dakopbouw en een dakkapel. Voor een dakopbouw heb je vaak een groter raam dan voor een dakkapel. Met name het formaat van het geheel bepaald wat voor kozijnen je kiest. Heb je slechts één raam? Dan is een draai kiep raam handig. Je kan dan zowel een kleine stand kiezen ter ventilatie als het raam volledig open doen. Heb je een groter kozijn met meerdere ramen? Dan kan je een dakkapel kozijn kiezen waar je bijvoorbeeld enkele openslaande ramen in hebt en een aantal vaste ramen. 

De ramen van jouw dakkapel schoonmaken

Een goede tip is om een dakkapel kozijn te kiezen waar een aantal ramen in zijn geheel van open kunnen. Op die manier kun je van binnenuit de ramen makkelijk reinigen. Je kan een draai kiep raam bijvoorbeeld naar binnen openen, hierdoor is deze van binnenuit makkelijk te wassen. Wanneer je wat frisse lucht wilt, klapt deze ook naar binnen toe open, maar met de opening aan de bovenkant waardoor hij niet in de weg zit. Als het raam alleen op één manier open kan, dan is naar buiten toe vaak het prettigste. 

Hoe een dakkapel kozijn te installeren?

Een dakkapel laten installeren is een taak voor een vakman. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van een dakkapel kozijn. Omdat je soms niet goed kan zien wat de correcte buitenmaat van het kozijn is, kan je beter een specialist erbij halen om het meetwerk vast te doen. Wanneer je een kozijn koopt dat te groot is, dan kan deze niet geplaatst worden. Is het door jou gekochte kozijn te klein? Dan zal een timmerman met latten het buitenkozijn moeten versmallen. Je kan dus beter een professional vragen. Vaak heb je toch al een vakman nodig omdat er een steiger aan te pas dient te komen. Het installeren van een kozijn is voor een klusjesman vaak een routine klus. Sommigen plaatsen een volledige dakkapel zelfs in enkele dagen. 

Zonnecollectoren op jouw dakkapel 

Een dakkapel leent zich goed voor zonnecollectoren. Heb jij onderhoud aan jouw kozijn, zoals een dakkapel kozijn vervangen? Informeer dan naar de extra kosten van zonnecollectoren plaatsen. Wanneer de steiger staat kan dit vaak tegelijk meegenomen worden. Hierdoor ben je voor beide voordelig uit, duurzaam bezig en heb je de komende jaren nog meer woongenot. In iedere stad of woonplaats zit wel een specialist die jou kan helpen. En eventueel bestel je het kunststof kozijn gewoon online. Kortom, het vervangen van een dakkapel kozijn is makkelijker dan je denkt.