Dakwerken: de mogelijkheden 

dakdekker

Een dakdekker kan verschillende werkzaamheden aan je dak uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld je dak opnieuw laten renoveren, dakbedekking vervangen, of reparaties laten doen. Ook is een jaarlijkse onderhoudsbeurt aan te raden, om je dak in optimale staat te houden. In dit artikel lees je alles over de verschillende mogelijkheden voor dakwerken. 

dakdekker

Verschillende soorten dakwerken

Voor dakwerken zijn er verschillende opties. Een dakdekker kan kleinschalige reparaties uitvoeren, maar ook volledige dakrenovaties. Hieronder zie je de diverse mogelijkheden.

  1. Plaatsen van nieuwe dakbedekking 

Wanneer je dak zware schade heeft opgelopen of niet meer in optimale staat is vanwege veroudering is het soms nodig om een dak volledig te laten vernieuwen. Als je deze renovatie op tijd laat uitvoeren voorkom je grotere problemen zoals lekkages en waterschade. 

Je kunt kiezen uit verschillende materialen voor je nieuwe dakbedekking. 

Veel gebruikte materialen voor platte daken:

  • EPDM
  • Bitumen dakbedekking
  • PCV dak
  • Groen dak 

Veel gebruikte materialen voor een hellend dak:

  • Rieten dakbedekking
  • Dakplaten
  • Dakpannen
  • Leien dakbedekking
  • Zinken dakbedekking

Reparaties

Een andere mogelijkheid voor dakwerken is het laten uitvoeren van (kleinschalige) reparaties en herstellingen. Denk bijvoorbeeld aan lekkages oplossen, kapotte dakpannen vervangen of het vervangen van dakgoten. Dit soort reparaties worden vaak uitgevoerd naar aanleiding van bijvoorbeeld storm of zware regenval, waardoor er sprake is van een lekkage. 

Dakisolatie

Via je dak gaat tot 25 procent van de warmte binnenshuis verloren, wanneer er sprake is van slechte isolatie. Het is daarom in dit geval raadzaam om een dakisolatie te laten uitvoeren. Een dakdekker kan dan isolatiemateriaal plaatsen aan de buitenkant of binnenkant van je dak. Zo houd je de warmte binnen en hoef je veel minder stookkosten te betalen. 

Onderhoudsbeurt 

Bij een jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt de staat van je dak gecontroleerd, en beoordeeld of er eventuele reparaties of herstelwerkzaamheden nodig zijn. Daarnaast kan een dakdekker tijdens het dakonderhoud je dak reinigen en ontmossen, en een nieuwe coating aanbrengen voor optimale bescherming tegen weersinvloeden. 

Plaatsen van nieuwe dakconstructie 

Wanneer je last hebt van houtrot aan je dak moet de structuur met extra balken versterkt worden, of volledig worden vernieuwd.  Als de constructie zodanig is verslechterd en de gordingen rot zijn, is het nodig de hele constructie van je dak te vernieuwen.