Bomen zijn men z’n beste vrienden

Bomen zijn vrijwel bekend onder iedereen, behalve mensen die uit de droogste gebieden komen op aarde. Bomen zijn heel belangrijk, we kunnen namelijk hierdoor frisse lucht halen, materialen zoals houtpanelen maken en is belangrijk voor ons eco-systeem. Maar dit is nog niet alles. Er zijn zoveel meer feitjes over bomen, die voor de meeste mensen nog erg onbekend is. Hoe je de ouderdom van een boom ziet, wat voor soort boom het is en of je kan zien wanneer een boom gezond of ongezond is en daarbij ook of het hout bruikbaar is voor houtpanelen. Dit zijn leuke kunstjes om te kunnen.

Wat zijn bomen precies?

Bomen zijn volgens de plantkunde een relatief hoge (kan vanaf de vijf meter groeien) overblijvende plant. Dus de boom is geen plant op zichzelf, maar meer een plant die ontstaat uit andere planten die later afsterven. De boom heeft een verhoute stam en een kroon. Dit is vrijwel voor de meeste definities van bomen zo en ontstaat er zo geen onenigheid over de betekenis. Bomen kunnen vaak verschillende lengtes hebben. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld: de soort boom, het verschil van klimaat, de kwaliteit van de bodem en hoeveel er regent. Soms kunnen bomen ook niet groeien in een bepaalde onderlaag, zoals in het woestijnklimaat. Maar bijvoorbeeld in brak en moeraswater groeit de boomsoort: de mangrove soort.

Het belang van bomen

Bomen zijn dus erg belangrijk voor de mens. Bomen verversen namelijk de lucht. Hiermee wordt bedoeld dat de bomen en andere vegetatie de koolstofdioxide uit de lucht haalt en daarvan weer zuurstof maakt en uitstoot. Hierdoor kunnen mensen in gebieden met veel vegetatie goed adem halen en mensen zonder vegetatie en veel uitstoot zoals Tokyo slecht ademhalen. Wat opvalt in dat deze mensen ook mondkapjes in de stad dragen voor de hangende smog in de stad. Hierdoor wordt de gezondheid van de mens aardig aangetast door de afwezigheid van bijvoorbeeld bomen.