Betonvloer

betonvloer

Wat is nu precies een betonvloer?

Via ons contactformulier krijgen wij regelmatig vragen over vloeren en vloersoorten. Zo werd ons ook de vraag gesteld: ‘wat is nu precies een betonvloer’? Wij zijn het gaan uitzoeken. En dat is best zinvol geweest, want als we die vraag aan willekeurige personen ook stelden, wist men het antwoord eigenlijk niet goed. Rode draad in alle antwoorden was de betonvloer een zeer harde en grijze vloer is die je vooral in loodsen en magazijnen ziet, omdat je daar makkelijk met pallettrucks en heftrucks overheen kunt rijden. Dat klopt natuurlijk, maar toch nuanceren wij dit verhaal graag in dit blog. Want een betonvloer is meer dan dat. Het is vloer die voor zowel bedrijven als particulieren geschikt is. Zo hebben veel mensen een betonvloer in hun woonkamer te plaatsen. Meer daarover leest u hieronder.

Wat is de betonvloer

Beton is een kunstmatig gemaakt steenachtig materiaal dat bestaat uit het bindmiddel cement met zand en/of grind daaraan toegevoegd. Een vloer van beton gemaakt is in de basis is dan ook een stevige dragende constructievloer, die eventueel nog afgewerkt kan worden met een dekvloer. Als het beton niet mooi egaal – dus ruw – is, kan er ook nog overheen geschilderd worden.

Ruw en open beton

Ruw beton wordt in een betoncentrale gemaakt en kan met een betonmixer-vrachtwagen vervoerd worden naar de plek waar het gestort moet worden. Beton heeft over het algemeen een open structuur, zodat water er goed in kan trekken. Van deze ruwe variant worden meestal betonnen vloerplaten of wandplaten, heipalen, stoepranden en trottoirtegels gemaakt. Gestort ruw beton is vaak ook nog zeer ruw nadat het uiteindelijk is uitgehard. Als het beton niet mooi egaal is, dan kan hier overheen nog een gladde dekvloer worden aangebracht.

Gepolijste ofwel gevlinderde betonvloer

Als u een betonvloer direct na het storten laat vlinderen – bijvoorbeeld voor in de woonkamer – wordt het oppervlak mooi glad en egaal. Voor beton vlinderen wordt een vlindermachine gebruikt. De voordelen van een gevlinderde betonvloer is dat het een zeer harde vloer wordt, die eenvoudig te reinigen is en waar vuil en vet nauwelijks in kan doordringen. Ook de betonvloer een mooie kleur geven is dan mogelijk. Wilt u meer blogs lezen over wonen? Klik dan hier.