Alles wat je over een waterontharder werking moet weten 

Als je eenmaal besloten hebt om een waterontharder aan te schaffen, wil je natuurlijk ook weten wat deze doet en wat de waterontharder werking precies inhoudt. In dit artikel ontdek je daarom alles over de werking van een waterontharder. Op deze manier heb jij straks veel meer kennis over dit handige apparaat dat hard water zacht kan maken. 

De waterontharder werking begint met uitleggen wat een waterontharder is 

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen wat een waterontharder is voordat de waterontharder werking verklaard kan worden. Een waterontharder is namelijk een apparaat dat zorgt voor het zachter maken van water. Het doel hiervan is dat alle onzuiverheden uit het water gehaald worden en je dus achterblijft met schoon water. Er zijn twee verschillende soorten waterontharders: 

  • Waterontharders met een ionenwisselaar 
  • Waterontharders met een zeolietfilter 

Waterontharder werking ionenwisselaar 

Een waterontharder werking van een ionenwisselaar is heel simpel. In water zitten namelijk kalkaanslag en andere onzuiverheden die je eruit wilt halen. Deze onzuiverheden worden vastgehouden door de waterontharder terwijl het schone water naar buiten toe stroomt. Op deze manier blijf jij dus achter met zacht water dat geen onzuiverheden meer bevat. 

Het voordeel van een ionenwisselaar is dat het wateronthardingsproces continu door kan gaan. Dit betekent dat het water altijd zacht is en je dus nooit meer last hebt van hard water. Een nadeel van de ionenwisselaar waterontharder is wel dat deze waterontharder werking afhankelijk is van elektriciteit. Dit houdt in dat je tijdens een stroomstoring geen gebruik kunt maken van de waterontharder. 

Waterontharder werking zeoliet filter 

Een andere waterontharder werking is door middel van zeolietfilters. Deze filters zitten vol met kleine korreltjes die de onzuiverheden uit het water halen. Op deze manier blijf jij dus achter met schoon water dat geen kalkaanslag of andere onzuiverheden bevat. Het voordeel van een zeoliet filter waterontharder is dat je niet afhankelijk bent van elektriciteit. Dit houdt in dat je ook tijdens een stroomstoring gebruik kunt maken van de waterontharder. Een nadeel van deze waterontharder is wel dat de filters na een bepaalde tijd vervangen moeten worden. Dit kan voor extra kosten zorgen. 

Wat is het proces van een waterontharder precies? 

Nu je weet hoe een waterontharder werkt, is het tijd om het water onthardingsproces toe te lichten. Dit proces bestaat uit verschillende stappen die ervoor zorgen dat het water zacht wordt. In de eerste stap wordt het harde water naar binnen toe gezogen door de waterontharder Vervolgens worden de onzuiverheden uit het water gehaald door de waterontharder. Dit gebeurt via ionisatie of een zeolietfilter. In de derde stap wordt het water naar buiten toe gepompt door de waterontharder. Tot slot blijf jij achter met zacht water dat geen onzuiverheden meer bevat. Al met al is een waterontharder werking dus heel simpel. Via deze blog weet je nu dus precies hoe het werkt. Daarom kun je nu met een gerust hart op plekken als Goedkopewaterontharders op zoek gaan naar een waterontharder die aan al jouw eisen voldoet.