Afval in de afvalcontainer of naar de kringloop?

Afval in de afvalcontainer of naar de kringloop?

Toen wij nog met elkaar in de kroeg zaten heb ik het met mijn vrienden gehad over het verbouwen van huizen en wat hier allemaal bij komt kijken. Uiteindelijk hebben we geconcludeerd dat het allerleukste van de hele verbouwing het opruimen van het originele huis is. We hebben het hier dan wel over de bijzondere gevallen natuurlijk. Maar binnen mijn vrienden kringen hebben laatst veel mensen dierbaren verloren en hun huizen overgenomen. In normale gevallen worden dan afval containers of vuilcontainers voor het huis gezet en kan de grote schoonmaak beginnen. Vaak voor de hele familie opgetrommeld om te helpen. In de kroeg hadden wij het erover wat nou het slimste is om te doen. Alles voorzichtig uit zoeken en wellicht doneren of verkopen, of alles direct in een afval container gooien?

 

Afval container en vuilcontainer tegen de kringloop eigenaar

Het doet ons altijd moreel heel goed om dingen gratis weg te geven. De kringloop is ook altijd erg blij met ons. Het heeft ook wel wat om veel dingen te bewaren en zelf op marktplaats te zetten of ze te laten taxeren. Laatst hadden wij een hele kluis doorzocht waarvan wij het merendeel hebben laten taxeren. Maar wat moet je met al dat afval doen? Een afval container is de makkelijk oplossing. In een vuilcontainer kan je alles gooien en je hoeft er niet nog een keer naar om te kijken. Maar is dat niet heel erg zonde. Want alle oude gitaren en schilderijen worden waarschijnlijk niet echt gerecycled. En wie weet krijg je er nog wat voor? Kun je niet in plaats van alles maar in de vuilcontainer te gooien niet veel beter alles zorgzaam uitstallen. Kijken of je hier nog iemand blij mee kan maken. Eerlijk is eerlijk, het kost wel een stuk meer moeite. Maar is het in deze tijd niet beter om een tweede keer na te denken voor dat we wat weggooien.

 

Neem auto’s als voorbeeld

Ik ga even snel van een afval container naar auto’s toe voor een vergelijking. Greenpeace zegt namelijk zelf dat het ecologisch beter is om auto volledig te recyclen in plaats van deze nog proberen nog jaren mee te laten gaan. Is het ook niet beter om al het afval te recyclen en een nieuw leven te geven in plaats van alles in de afval container of vuilcontainer te gooien. Het is uiteraard wat meer werk dan normaal, maar voor je moraal is het super goed. Het is misschien iets om in gedachten te houden als je de vorige keer een afval container nodig zal hebben voor al je afval. Misschien is het nog wel wat waard of kan je een ander er erg blij mee maken. Gedumpt op een schroothoop wordt niemand er blij van.