Aanvragen van een energielabel

De aanvraag van zo een label kan heel makkelijk en de prijs is gemiddeld maximaal € 200,-. Degene die het wenst te verkrijgen wendt zich persoonlijk tot een erkend deskundige. Deze wordt ook wel een energieadviseur genoemd en komt als de afspraak eenmaal is gemaakt om alle woningkenmerken die te maken hebben of samenhangen met energieverbruik, te controleren. De woningkenmerken die worden onderzocht om te bepalen welk energielabel woningen moet gelet op het energieverbruik, zijn bijvoorbeeld het soort isolatie dat is gebruikt voor de woning, glas, het soort verwarming in de woning, de ventilatiesystemen en de aparte voorzieningen voor warm water, zonnepanelen en zonneboiler. 

Wanneer de energieadviseur langskomt

Het is de energieadviseur die de energielabel van je woning zal bepalen. Dat doet hij aan de hand van het jaar waarin het is gebouwd, welke woningtype het is, de woningoppervlakte en kijkt ook naar alle andere woningkenmerken die belangrijk zijn voor het bepalen van het energieverbruik. Hij zal onder andere kijken naar: gevelisolatie, soort glas, dakisolatie, vloerisolatie, welke verwarming heb je. Bijvoorbeeld een warmtepomp of een Hr-ketel, heb je een aparte voorziening voor warmwater badkamer naast de cv-ketel, geen keukenboiler. Men kijkt ook naar het ventilatiesysteem, zonneboiler en zonnepanelen. Wanneer de energielabel adviseur op bezoek komt dan zal hij al deze kenmerken aflopen. Dit kan ruim 2 uren in beslag nemen aan de hand van hoe groot het huis is en als de kenmerken moeilijk of makkelijk te vinden zijn.

Aanvraag energielabel is noodzakelijk

Wanneer je van plan bent om je huis te verkopen dan ben je als verkoper een energielabel mee te geven aan de koper. Als je dit niet doet dan kan je een boete opgelegd krijgen. Maar wat is nu een energielabel?

Moeten kantoorpanden in 2023 al minimaal een C-label hebben?

De kans is groot dat de overheid dit verder zal aanscherpen. Zo zijn er plannen om dit in 2030 te verhogen naar een verplicht A-label. Het is dus zaak voor bedrijven om op deze ontwikkelingen te anticiperen.