5 tips om je tuin goed te onderhouden

In een tuin kan je lekker ontspannen of juist leuke activiteiten doen. Maar als je weinig tijd hebt om in de tuin te werken, dan kun je er ook juist stress door krijgen. Daarom is het belangrijk om voor een makkelijke tuin te kiezen met eenvoudig onderhoud. Als je de onderstaande praktische tips gebruikt geniet ook jij van een onderhoudsvriendelijke tuin. Voor meer advies en hulp kun je ook een hovenier inschakelen, zoals Verschoor Groenprojecten.

Design

Als eerste is het belangrijk om de vlakken te verdelen. Het is heel belangrijk om een goed ontwerp te maken als je een makkelijke tuin wilt. Om goed overzicht te krijgen van wat er mogelijk is, moet je je tuin indelen op verschillende vlakken. Je zou bijvoorbeeld de helft bestraat en de helft groen kunnen doen. Grote vlakken bij elkaar kosten minder tijd op het gebied van onderhoud. Daarnaast is het belangrijk om makkelijke planten te nemen voor de tuin. Planten vereisen onderhoud, maar kies daarom voor de planten die weinig aandacht nodig hebben. Bij een tuincentrum kunnen ze je hierover advies geven. Bovendien is grind in de tuin een makkelijke optie. Het aanleggen kost wel wat moeite, maar dat is dan ook het enige. De jaren daarna heb je nauwelijks onderhoud aan het grind. Je hebt soms alleen even een hark nodig, maat dat is het. Zo voorkom je veel onkruid tussen de steentjes. Verder is het heel handig dat grind waterdoorlatend is, dus met zware regenval heb je weinig onderhoud.

Groen

Kies voor groenblijvers, zoals wintergroene heesters, struiken, bomen en planten. Zo heb je toch een prettige tuin om in te ontspannen, maar je hebt er weinig werk aan. Het hele jaar door geniet je dan van een groene, gezellige tuin. Met ander groen in de tuin, zoals gras moet je wel oppassen. Grasmaaien neemt wel veel tijd in beslag en grasmatten hebben ook onderhoud nodig. Neem dan beter een klein gazon en een borders met struiken en onderhoudsvriendelijke planten. Een hoveniersbedrijf, zoals hovenier Waddinxveen, kan je ook nog adviseren voor goede tuinontwerp keuzes.