2 persoons dekbedovertrek

bed

Op zoek naar een nieuw dekbedovertrek? Dit zijn de mogelijke stoffen

Er zijn soms producten die je min of meer blind, als uit een routine, aan kunt schaffen. Mensen die denken dat een dekbedovertrek daar ook onder valt hebben het echter goed mis. Een dekbedovertrek maakt immers een belangrijk deel uit van je bed. En je bed heeft vervolgens weer directe invloed op de kwaliteit van je nachtrust, toch een van de belangrijkste bezittingen die je in feite kunt hebben.

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw 2 persoons dekbedovertrek, bijvoorbeeld omdat één van je oude overtrekken aan het slijten is, je een nieuw dekbed of zelfs een nieuw bed hebt gekocht, dan dien je uiteraard ten eerste even goed op te letten dat je een overtrek in de juiste maat koopt. Deze maat dient overeen te komen met die van het dekbed en iets groter (vooral breder) te zijn dan het matras. Verder is de kleur van het dekbedovertrek ook belangrijk, want zo’n overtrek neemt toch een behoorlijke plaats in het blikveld in. 

Echter is het materiaal waarvan je dekbedovertrek is gemaakt misschien wel het meest essentiële aspect. Want ga maar na: ’s nachts maakt je huid toch zeer veel contact met het dekbedovertrek. Dit moet dan ook zacht en aangenaam aanvoelen voor de huid. Nu kunnen dekbedovertrekken uiteraard van veel verschillende stoffen gemaakt zijn. Er zijn er echter vier die er bovenuit springen: katoen, linnen, satijn en flanel. Hieronder lees je de belangrijkste eigenschappen van deze populaire opties.

Katoen

Vermoedelijk zijn de meeste dekbedovertrek die verkocht en gebruikt worden van katoen. Bij katoen gaat het om een natuurlijk product dat van zichzelf uit een vrij zachte en eencellige vezel bestaat. Een textielproduct van katoen heeft als belangrijkste eigenschap dat het zeer goed ademt en dus ventileert. Veel mensen kunnen dan ook goed uit de voeten met een dekbedovertrek van katoen, al gaat het hier wel met name om mensen die het niet erg vinden om ’s nachts wat frisheid te voelen. Een katoenen dekbedovertrek voelt immers relatief koel aan.

Linnen

Een tweepersoons dekbedovertrek van linnen vormt ook een uitstekende optie. Net als katoen is linnen een natuurlijk product. Het verschil is echter dat linnen een stuk sterker is dan katoen. Hierdoor gaat een dekbedovertrek van linnen vermoedelijk veel langer mee. Linnen kan bovendien iets zachter aanvoelen dan katoen, zeker naarmate het vaker is gewassen. Mensen die in de nacht behoorlijk kunnen zweten maken met linnen ook een goede keuze, want linnen overtrekken absorberen vocht zoals zweet buitengewoon goed, en dat terwijl je niet eens last krijgt van vochtplekken in het textiel. Al bij al is linnen een goede keuze voor zowel in de zomer als in de winter. Extra voordeel is dat huisstofmijt niet in linnen voorkomt, dus mensen die daar allergisch voor zijn zitten met linnen goed.

2 persoons dekbedovertrek

Satijn

Satijn is meestal ook een vorm van katoen, al kan voor satijnen dekbedovertrekken ook synthetisch garen worden gebruikt. Hoe dan ook, het verschil tussen ‘normaal’ katoen en satijn zit ‘m in de glanzendheid van het overtrek. Dat satijn zo’n glanzend uiterlijk heeft komt doordat dit op een speciale manier is geweven. Hierdoor voelt satijn ook een zachter en vooral gladder aan. Tegelijkertijd behoudt satijn de goede kwaliteiten op het gebied van ventilatie en vochtopname van katoen.

Flanel

De in dit artikel meest afwijkende variant wordt tenslotte gevormd door flanel. Wanneer je de basis neemt, dan bevatten producten van flanel vezels van wol en/of katoen. Evenwel kan een dekbedovertrek van flanel ook (gedeeltelijk) van synthetische vezels gemaakt worden. in de verdere bewerking ervan valt op dat flanel aan minstens één zijde wat geruwd wordt. Het voelt daarom zachter aan dan andere varianten van onder meer katoen. Deze zachtheid en ook de fijnheid hangt verder af van het aantal garen dat geweven wordt. Meer garen betekent hierbij een grotere fijnheid.

Door de speciale manier van produceren voelt flanel zeer zacht aan voor de huid. Voor veel mensen die een dekbedovertrek van flanel prefereren is het echter nog belangrijker dat een overtrek van flanel zich makkelijk en snel aanpast aan de temperatuur van je lichaam. Dit werkt met name ideaal voor mensen die het in de nacht regelmatig koud hebben en daardoor een minder fijne nachtrust beleven. Flanel zou door een grotere groep gebruikers sowieso in de koude wintermaanden gebruikt kunnen worden. In die koude nachten is het namelijk prettig als je bed snel warm is, iets dat met een dekbedovertrek van flanel wel lukt.